Autoplay video, popups en paginavullende scrollovers zorgen voor toenemend gebruik van adblockers. Om het gebruik van adblockers verder te voorkomen, gaan diverse grote aanbieders van online mediaruimte deze irritante advertenties verbannen.
Het lijkt een prachtig gebaar! Minder geld voor de adverteerders, maar een verademing voor bezoekers. Eindelijk gewoon de Telegraaf lezen zonder eerst te wachten op de homepage take-over. Én de lightbox. Én de sticky floorad… Maar is dit werkelijk hoe de vork in de steel zit?
Waarom een beleid voor Better Ads?
Irritante reclames op websites zijn volgens onderzoek van Google de belangrijkste reden om een Adblocker te installeren. Bedenk hierbij dat Google (en anderen) de meeste inkomsten uit advertenties haalt en je snapt dat ze hier wat aan willen veranderen… Simpelweg komt het erop neer dat zes typen desktop en twaalf typen mobiele advertenties vanaf 2018 worden verbannen. Welke? Dat lees je hier!
Wie doen hieraan mee?
Leden van de Coalition for Betters Ads (CBA) zijn onder meer Google, Microsoft, AppNexus, BVDW, Facebook, Google, GroupM, IAB, News Corp, Omnicom Media Group, P&G, Unilever, The Washington Post en Thomson Reuters. Ook het Nederlandse JustPremium is recent lid geworden van de Coalition for Betters Ads.
Vooral opvallende uitingen geschrapt
Vooral grote advertenties worden als irritant beschouwd. Denk aan…
- Lightbox
- Pop-up video
- Grote Sticky Ads
- Grote, knipperende advertenties
Deze opvallende advertenties worden vanaf 2018 verbannen, zowel op desktop als mobiel. Google zal in hun browser (Chrome) een adblocker implementeren die de benoemde advertenties blokkeert. Hiermee moet irritatie door advertenties afnemen.
Financiële gevolgen
Grote advertentiebazen (zoals Google) halen hun inkomsten voornamelijk uit de standaard IAB-formaten. Voor hen maakt hen maakt het nieuwe beleid dus financieel weinig uit. Aanbieders zoals JustPremium moeten wél een aantal van hun advertentieformaten schrappen. Denk aan de lightbox en de sticky floorad.
Toch die Sticky Floorad op een premium website?
Theoretisch is het Better Ads beleid makkelijk te omzeilen. Door een directe deal te sluiten met een specifieke website kun jij toch jouw opvallende sticky advertentie op een bepaalde website vertonen. Hoe websites in de toekomst omgaan met het nieuwe beleid is afwachten!
Hoe gaan wij ermee om?
Effectieve reclame, dat is waar we van leven en waar we voor werken want alleen als we onze doelstellingen halen, is iedereen tevreden.
Daarom vinden we het bij DM3 Concept van groot belang dat we goed nadenken over hoe we onze campagnes vorm geven. De doelstellingen van onze opdrachtgevers zijn hierbij van groot belang en dus zijn ook de ontwikkelingen rondom het “Better Ads beleid” van invloed op hoe we onze strategie vormgeven.
Grote advertentieformaten zijn nog steeds mogelijk, maar dan wel op een wijze waarbij het van toegevoegde waarde zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan een groter advertentieformaat zoals een Billboard. Door de afmetingen leent dit formaat zich goed voor een creatieve invulling en is daarnaast vaak op een toepasselijke plek in de sites verwerkt. Niets om je aan te storen.
Ook een Homepage Take-over of een Wallpaper kan nog altijd met effect en bovenal succesvol worden ingezet. Het gaat erom dat dit gebeurt op een wijze die van toegevoegde waarde kan zijn. Dus niet per definitie als spam, maar als één van de logische schakels in een doeltreffende digital marketing strategy.